2B9A0018.jpg 2B9A0233.jpg 2B9A0252.jpg 2B9A0302.jpg 2B9A0322.jpg 2B9A0347.jpg 2B9A0355.jpg A16Q0024.jpg A16Q0123.jpg A16Q0148.jpg A16Q0256.jpg A16Q0270.jpg A16Q0287.jpg A16Q9819.jpg A16Q9839.jpg A16Q9851.jpg A16Q9901.jpg A16Q9911.jpg A16Q9927.jpg A16Q9960.jpg A16Q9968.jpg A16Q9981.jpg A16Q9991.jpg Clubhuis GHHC Haren kopse kant - kopie.jpg Clubhuis GHHC Haren.jpg Heren 1 trainingspakken.jpg Heren 1 wedstrijdshirts.jpg Strafcorner-header.jpg
 

Arbitrage

Arbitrage Hockeyclub Groningen

Om een sportieve leuke wedstrijd te kunnen spelen zijn scheidsrechters onmisbaar. Zij leiden de wedstrijd en nemen in een splitsecond beslissingen over de gebeurtenissen op het veld. Het is een verantwoordelijke taak die Hockeyclub Groningen heel serieus neemt

Opstellen scheidsrechters

De arbitragecommissie van Hockeyclub Groningen stelt clubscheidsrechters op per team. Vier keer per jaar wordt er een indeling gemaakt, waarbij de teams worden opgesteld op de wedstrijden. Hierbij wordt rekening gehouden met leeftijd en niveau. We proberen zoveel mogelijk de jongens de jongens te laten fluiten en de meisjes de meisjes. Ook proberen wij de hoeveelheid wedstrijden zo goed mogelijk te verdelen over de verschillende teams.

De coach, manager of aanvoerder is verantwoordelijk voor het toewijzen van scheidsrechters binnen het team en deze in te vullen in de LISA-app. Afzeggen van fluitbeurten is niet mogelijk. Wel mogen er scheidsrechters van buiten het team gezocht en opgesteld worden.

Wij vragen de scheidsrechters om:

 

  • 15 minuten voor aanvang aan de wedstrijd aanwezig te zijn.
  • Zich te melden bij de wedstrijdtafel.
  • Afwijkende kleur kleding van beide teams te dragen.
  • De spelregels goed te kennen.
  • De wedstrijden op tijd te laten beginnen.
  • De wedstrijd naar beste kunnen te leiden.
  • Na de wedstrijd het DWF in te vullen.

 

Opleiding

Ieder spelend lid vanaf de B-jeugd wordt geacht zijn scheidsrechterskaart te hebben. Een scheidsrechterskaart wordt afgegeven na het behalen van het scheidsrechters examen, dat 3 à 4 keer per jaar door de arbitragecommissie wordt georganiseerd. De afname staat onder leiding van een official van de KNHB. 

De B-jeugd krijgt na het behalen van het examen begeleiding in de praktijk van een ervaren scheidsrechter. Deze geeft voor de wedstrijd tips en zelfvertrouwen, ondersteunt tijdens de wedstrijd door aanwezig te zijn, geeft in de rust nog een paar aanwijzingen, evalueert na de wedstrijd het fluiten en helpt met het invullen van het DWF.

Op aanvraag is er ook begeleiding mogelijk voor A-jeugd en senioren.

Clubscheidsrechters plus (CS+)

Voor de leden die fluiten leuk vinden en zich verder willen bekwamen in het fluiten van wedstrijden is er de CS+-opleiding. Tijdens deze opleiding wordt zowel theoretisch als praktisch dieper in gegaan op het fluiten. In 3 workshops en 5 wedstrijden onder begeleiding wordt de kandidaat opgeleid tot CS+-scheidsrechter. Voor deze opleiding lopen vier CS+- leercoaches en CS+-experts rond op de club. De opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets onder leiding van een leercoach van een andere club.

Respect

Als arbitragecommissie staan wij altijd achter onze scheidsrechters en indien nodig nemen wij ze in bescherming door voor ze gaan staan. Wat er ook gebeurt tijdens een wedstrijd, in onze ogen heeft de scheidsrechter altijd gelijk.

Wij vragen de volwassen betrokkenen bij het spel (coaches, publiek) een positieve houding ten opzichte van de arbitrage aan te nemen. Voor coaches geldt bovendien dat zij een voorbeeldfunctie hebben voor de spelers en het publiek. 

Bedenk tijdens een (spannende) wedstrijd dat:

 

  • De scheidsrechters hun best doen.
  • Veel scheidsrechters jong en nog in opleiding zijn.
  • Scheidsrechters niet beter gaan fluiten van commentaar.
  • Je scheidsrechters helpt door je team in de hand te houden.
  • De wedstrijd niet van landsbelang is.

 

Hoe komt de indeling van wedstrijden, velden en scheidsrechters tot stand?

De KNHB bepaalt de te spelen wedstrijden per speeldag. Deze enorme hoeveelheid gegevens worden via de website van de KNHB aangeleverd. Samen met de clubmanager worden vervolgens de speeltijden vastgesteld en de fluitisten aangewezen. Scheidsrechters worden per team opgesteld, als het even kan direct voor of na hun eigen wedstrijd. Omdat Groningen een club is met veel topjeugdteams die alleen door senioren gefloten kunnen worden, worden seniorenteams ook op zaterdag ingezet. We proberen dat tot een minimum te beperken en de lasten eerlijk te verdelen. Datzelfde geldt overigens voor zaalhockey: alle veldteams worden ingezet om in de winterstop zaalhockey te fluiten, ongeacht of het team zelf ook zaalhockey speelt.

Wanneer wordt er ingedeeld?

Alle wedstrijden en scheidsrechters worden ingedeeld door de arbitragecommissie in samenwerking met de clubmanager en met beide wedstrijdsecretariaten (jeugd en senioren). Dat gebeurt in 4 rondes:

  1. Eind augustus wordt voor de junioren de indeling gemaakt tot aan de herfstvakantie en voor de senioren tot aan het eerste herindelingsmoment.
  2. In oktober worden de jeugdwedstrijden tot aan de winterstop heringedeeld en in november de seniorenwedstrijden.
  3. Medio november worden de zaalhockeywedstrijden ingedeeld.
  4. In februari worden alle veldwedstrijden tot het eind van het seizoen ingedeeld.

We zijn bij dit alles sterk afhankelijk van de snelheid waarmee de KNHB de competitieschema’s doorstuurt. Dat laat soms even op zich wachten. Met name de herindeling in oktober is pas heel laat bekend, daar kan de arbitragecommissie helaas niets aan veranderen.

Regels voor aanwijzing

Het team is er in zijn geheel verantwoordelijk voor dat de wedstrijden waarvoor hij opgesteld staat ook gefloten wordt. Men kan zich niet afmelden bij de arbitragecommissie. Als een team onverhoopt zelf een bepaalde wedstrijd niet kan fluiten dient dat team zelf voor vervanging te zorgen. Onderling ruilen is toegestaan. De arbitragecommissie houdt nauwkeurig bij hoeveel fluitbeurten er per team worden gemaakt. Dit wordt over het hele seizoen zo eerlijk mogelijk verdeeld. Deze gegevens staan ook op de site.

Clubscheidsrechterscursus

Alle hockeyers boven de 15 jaar zijn verplicht door de KNHB een clubscheidsrechterskaart (CS-kaart) te halen. Dat is natuurlijk gemakkelijk voor de arbitragecommissie, maar vooral ook voor jezelf en voor je team. Met ingang van het seizoen 2012-2013 wordt de reguliere CS-cursus vervangen via een e-learning module, afgesloten door een papieren examen. De arbitragecommissie zal informatie hierover tijdig rondmailen en op de site publiceren. We willen er naar toe dat in de toekomst alle junioren die na de zomervakantie naar de B-jeugd gaan standaard ingeschreven worden voor de cursus. Dan kunnen ze daar direct in september mee beginnen en in oktober examen doen. Direct daarna worden enkele zaterdagen geheel ingeruimd om de beginnende fluitisten onder begeleiding hun eerste wedstrijd te laten fluiten.

CS+-cursus

De KNHB is vorig seizoen begonnen met de zogeheten ‘CS+-cursus’. Die is bedoeld voor clubscheidsrechters die wat extra uitdaging willen, die dus op een wat hoger niveau willen fluiten en bereid zijn daarvoor aan hun competenties te werken. De cursist volgt daartoe, verspreid over een half tot een heel seizoen, een aantal workshops en fluit een aantal wedstrijden onder begeleiding van een leercoach. Op dit moment zijn we druk op zoek naar een leercoach om het CS+-traject formeel te kunnen starten. Belangstellenden proberen we nu al wat ervaring op te laten doen door het fluiten van wat lastiger (oefen-)wedstrijden. Meer informatie hierover kun je krijgen via [email protected].

Spelregels

Op de site van de KNHB staan de spelreglementen (veld en zaal) en de door de bond gepubliceerde briefings. De arbitragecommissie probeert twee keer per jaar een briefings-bijeenkomst te organiseren waar een bondsdocent alle vragen over de spelregels komt beantwoorden: eentje aan het begin van het seizoen (voor de veldcompetitie) en eentje in december (voor de zaalcompetitie). Uitnodigingen hiervoor worden tijdig via de mail en via de site verspreid.

 

Hoofdsponsor

Evenementen

Februari
  • 7 februari Pubquiz
  • 18 februari Ik ga niet Skieën-clinic

Maart
  • 16 maart Super Sunday
  • 30 maart Super Sunday

April
  • 13 april Super Sunday
  • 27 april Super Sunday
  • 28 April Super Jeugd hockey dag

Webshop